2.8.13

Οικοτουριστική μονάδα και αναψυκτήριο, τα δυο «αγκάθια» του Άρδα

 
Με αφορμή και πάλι την ετήσια συνάντηση νέων στον Άρδα δεν μπορώ να μην αναφερθώ σε δύο πολύ σημαντικά προβλήματα που αφορούν στο συγκεκριμένο τόπο διοργάνωσης των εκδηλώσεων, την επίλυση των οποίων θεωρώ απολύτως αναγκαία για να μπορούμε να μιλάμε για οποιαδήποτε προοπτική εξέλιξης και αναβάθμισης των εκδηλώσεων αυτών.

Πρώτο πολύ σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η ξύλινη οικοτουριστική μονάδα που υφίσταται στη συγκεκριμένη περιοχή. Η κατασκευή της ξεκίνησε το έτος 2001 από την Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου (ΚΕΔ) και προέβλεπε 300 θέσεις διαμονής με την κατασκευή 30 ξύλινων οικίσκων, χώρο υποδοχής, εστίασης και θέσεις για 45 σκηνές. Οι εργασίες συνεχίστηκαν για τρία περίπου χρόνια και κατασκευάστηκε το μεγαλύτερο μέρος του έργου, με δαπάνη ποσού 5.000.000 ευρώ. Το χειμώνα του 2004-2005 υπήρξαν μεγάλης έντασης πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή και σημειώθηκαν καταστροφές στη μονάδα. Από τότε «πάγωσε» ολοκληρωτικά το έργο και οι όποιες προσπάθειες από τον πρώην Δήμο Ν. Βύσσας να βρεθεί λύση και να ξεμπλοκαριστεί δεν απέδωσαν.

Οικοτουριστική μονάδα στον Άρδα

Από τότε και έως σήμερα ο χώρος του παρόχθιου δάσους, που περιφράχθηκε για την κατασκευή των οικίσκων, φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρία και η πρόσβαση σ’ αυτόν απαγορεύεται σε οποιονδήποτε.

Δυστυχώς καμία πληροφορία δεν υπάρχει για το σκοπό του Δημοσίου σε σχέση με το έργο αυτό. Πρόσφατα μάλιστα η ΚΕΔ Α.Ε., στης οποίας τις αρμοδιότητες ανήκε η διαχείριση της οικοτουριστικής μονάδας, απορροφήθηκε από την ΕΤΑ Α.Ε. και οι αρμοδιότητές της μεταφέρθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του Υπουργείου Οικονομικών και στην ΟΣΚ Α.Ε.

Αγκάθι επίσης για την περιοχή αποτελεί και η λειτουργία του αναψυκτηρίου που υφίσταται στις όχθες του Άρδα. Ο Δήμος Ορεστιάδας με μια βεβιασμένη και λανθασμένη κατά την άποψή μου ενέργεια προχώρησε στις αρχές Ιουλίου του 2012 στη σφράγιση του αναψυκτηρίου και στην αποβολή του έως εκείνη τη στιγμή μισθωτή του. Από τότε κρατά κλειστό το αναψυκτήριο, με συνέπεια να μην υφίσταται αυτή τη στιγμή κανένας χώρος αναψυχής για τους επισκέπτες της παρόχθιας αυτής περιοχής, τόσο καθόλη τη διάρκεια του έτους, όσο και ειδικότερα κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων του καλοκαιριού.

Η διοίκηση του Δήμου, απολογούμενη για την ολιγωρία αυτή, ισχυρίζεται ότι αναμένει την έκδοση δικαστικών αποφάσεων επί των δικαστικών αγώνων που διεξάγονται μεταξύ του Δήμου και του πρώην μισθωτή του αναψυκτηρίου και δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην εκ νέου εκμίσθωση του αναψυκτηρίου αμέσως μόλις αυτές εκδοθούν, αποκρύπτει όμως το γεγονός ότι θα απαιτηθεί χρονική περίοδος τουλάχιστον πέντε ετών από σήμερα για την έκδοση τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων επί των δικαστικών υποθέσεων που επικαλείται.

Η διοίκηση του Δήμου Ορεστιάδας λοιπόν, υπεύθυνη και αρμόδια για τη διευθέτηση και των δύο ως άνω μεγάλων προβλημάτων που αφορούν στην περιοχή, οφείλει σε σχέση με την οικοτουριστική μονάδα να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε αυτή να ολοκληρωθεί, έστω και σε μικρότερη έκταση από αυτή που προβλεπόταν αρχικά, να μεταβιβαστεί η διαχείρισή της από το Δημόσιο στον ίδιο το Δήμο και να αποδοθεί επιτέλους προς χρήση και εκμετάλλευση, να αποδοθεί δε επιτέλους ελεύθερο προς χρήση στους δημότες και το παρόχθιο δάσος, εντός του οποίου έχει αναπτυχθεί η μονάδα, το οποίο εδώ και πάνω από μια δεκαετία είναι περιφραγμένο και φυλασσόμενο.

Σε σχέση δε με το αναψυκτήριο η διοίκηση του Δήμου Ορεστιάδας οφείλει να προχωρήσει άμεσα στην επαναλειτουργία του, με οποιονδήποτε τρόπο, είτε με την εκ νέου εκμίσθωσή του είτε ακόμη και με τη λειτουργία του αναψυκτηρίου με ίδιες δυνάμεις.

Σε διαφορετική περίπτωση ο τόπος διοργάνωσης της ετήσιας συνάντησης νέων στον Άρδα θα συνεχίσει να παραμένει δυσπρόσιτος και αφιλόξενος σχεδόν για τους πολίτες και θα υποβαθμίζεται συνεχώς, δεν θα είναι δε δυνατόν να υπάρξει τόσο ως προς το θεσμό των εκδηλώσεων όσο και ως προς την ίδια αυτή ειδυλλιακή παρόχθια τοποθεσία οποιουδήποτε είδους ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια του blog μετριάζονται! Σας παρακαλώ ο διάλογος να είναι κόσμιος και να μην περιέχει υβριστικά σχόλια. Επίσης σχόλια τα οποία θα θίγουν πρόσωπα, θα διαγράφονται!