29.11.12

Άστοχη και ανώφελη η αναστολή λειτουργίας του δημοτικού κολυμβητηρίου Ορεστιάδας

Διαβάζω και ξαναδιαβάζω τη δημόσια απάντηση του Δημάρχου Ορεστιάδας στην επιστολή του κολυμβητικού ομίλου Νηρέα, προσπαθώντας να εντοπίσω τι είναι αυτό που μ’ ενοχλεί περισσότερο ως αναγνώστρια – δημότη του Δήμου.
Tο γεγονός ότι ο Δήμαρχός μας επιλέγει για μια ακόμη φορά αυτό τον δημόσιο προκλητικό λόγο για να επικοινωνήσει με τους δημότες όταν αυτοί εκφράζουν τους προβληματισμούς τους ή οι ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες που η απάντησή του περιέχει;
Και πράγματι η απάντηση του κ. Μουζά τυγχάνει ανακριβής, διότι εμφανίζει υπέρογκο το ετήσιο κόστος συντήρησης του δημοτικού κολυμβητηρίου, προκειμένου να καλύψει με τον τρόπο αυτό την αδυναμία του να το κρατήσει ανοιχτό.
Αναφέρει λοιπόν συγκεκριμένα το ποσό των 100.000 ευρώ, ως συνολικό ετήσιο κόστος του κολυμβητηρίου, ενώ για τη θέρμανση ισχυρίζεται ότι απαιτούνται ετησίως 80.000 λίτρα πετρελαίου, τα οποία κοστολογεί στο επιπλέον ποσό των 120.000 ευρώ.
Καταρχήν στο ποσό των 100.000 ευρώ, όπως έχουμε ενημερωθεί αναλυτικά από τους συνεργάτες του κ. Μουζά και υπεύθυνους του κολυμβητηρίου, κυρίους Δαλαμαγκίδη και Βαρσαμακίδη, ο Δήμαρχος συμπεριλαμβάνει τα παρακάτω: 45.000 ευρώ ετησίως ως αμοιβή ενός συντηρητή, 20.000 ευρώ περίπου ετησίως ως μισθοδοσία δύο ναυαγοσωστών, 22.000 ευρώ περίπου ετησίως ως μισθοδοσία δύο καθαριστριών, 9.000 ευρώ περίπου ετησίως για τα χημικά καθαρισμού των πισινών και 8.000 ευρώ περίπου ετησίως για τα υλικά καθαριότητας.
Η αλήθεια είναι όμως ότι τα ως άνω ποσά σε καμία περίπτωση δεν είναι αναγκαία για τη λειτουργία του κολυμβητηρίου, αφού όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσό των 18.000 ευρώ ετησίως αρκεί για την αμοιβή ενός συντηρητή, όλοι γνωρίζουμε ότι στο κολυμβητήριο υπάρχει μόνο ένας ναυαγοσώστης, επομένως δαπανάται μόνο το ποσό των 10.000 ευρώ ετησίως, όλοι γνωρίζουμε επίσης ότι δεν υπάρχουν καθαρίστριες που να αμείβονται από το Δήμο, καθώς το κολυμβητήριο καθαρίζουν εργάτριες που προσελήφθησαν με το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, όλοι τέλος αντιλαμβανόμαστε ότι το ποσό των 8.000 ευρώ ετησίως για υλικά καθαριότητας, έστω και για ένα κολυμβητήριο, είναι εξωπραγματικό.
Ο κ. Μουζάς ισχυρίζεται επίσης ότι για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου απαιτούνται ετησίως 80.000 λίτρα πετρελαίου, τα οποία κοστολογεί σε 120.000 ευρώ. Πέραν βέβαια του γεγονότος ότι με τις σημερινές τιμές της αγοράς τα 80.000 λίτρα πετρελαίου κοστολογούνται στο ποσό των 108.000 ευρώ (80.000 χ 1,35) και όχι στο ποσό των 120.000 ευρώ, στην πραγματικότητα για τη θέρμανση του κολυμβητηρίου αρκούν ετησίως 60.000 λίτρα πετρελαίου, ήτοι το συνολικό ποσό των 81.000 ευρώ.
Περαιτέρω η απάντηση του κ. Μουζά είναι και παραπλανητική κι αυτό γιατί μας παρουσιάζει το συνολικό ετήσιο κόστος του κολυμβητηρίου, λες και η συζήτηση αφορά τη γενικότερη λειτουργία του κολυμβητηρίου της πόλης μας. Αυτό που θα έπρεπε να μας εκθέσει ο κ. Μουζάς είναι το ποσό που θα εξοικονομήσει ο Δήμος από την τρίμηνη αναστολή λειτουργίας του κολυμβητηρίου και όχι το συνολικό ετήσιο κόστος του. Το ποσό λοιπόν που θα εξοικονομήσει ο Δήμος από την τρίμηνη αναστολή λειτουργίας του κολυμβητηρίου είναι μόνο το ποσό των 30.000 ευρώ, το οποίο αναλογεί σε 22.500 περίπου λίτρα πετρελαίου που απαιτούνται για την τρίμηνη θέρμανσή του, αφού όλα τα υπόλοιπα ποσά που αναφέρονται παραπάνω δαπανώνται έτσι κι αλλιώς, ανεξάρτητα από τη χρονική διάρκεια αναστολής της λειτουργίας του. Το ποσό όμως των 30.000 ευρώ ο Δήμος Ορεστιάδας θα το εισπράξει ούτως ή άλλως από τις μηνιαίες συνδρομές των αθλητών που προπονούνται στο κολυμβητήριο. 
Απ’ όλα τα παραπάνω λοιπόν προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα ότι η δημοτική μας αρχή δεν προσπαθεί σοβαρά να εξεύρει λύσεις για τη συνέχιση λειτουργίας του κολυμβητηρίου, προσπαθεί απλώς να δικαιολογήσει με αβάσιμους ισχυρισμούς την αβασάνιστη απόφασή της για την τρίμηνη αναστολή της λειτουργίας του.
Βέβαια αυτό που κυρίως θα έπρεπε να ενδιαφέρει τη δημοτική αρχή κι αυτό για το οποίο κυρίως θα έπρεπε να μας ενημερώσει είναι η συνολικότερη μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος της θέρμανσης του κολυμβητηρίου, καθώς και των άλλων κλειστών γυμναστηρίων της πόλης μας, η αναζήτηση δηλαδή και η εφαρμογή εναλλακτικών τρόπων θέρμανσής τους, όπως είναι η γεωθερμία, τα φωτοβολταϊκά συστήματα κ.α.
Δυστυχώς όμως, όπως έχει αποδειχθεί περίτρανα έως σήμερα, τα θέματα αυτά ουδόλως ενδιαφέρουν τη δημοτική μας αρχή.
Εκτός βέβαια αν η λύση και για τα προβλήματα αυτά είναι η δημιουργία ανεξάρτητης Περιφερειακής Ενότητας Βορείου Έβρου!!!

2 σχόλια:

  1. Πολύ ορθή και εμπεριστατωμένη η άποψη σας κα Γκουγκουσκίδου,αλλά δεν πρόκειται ο κος Μουζάς να αντιμετωπίσει την επιχειρηματολογία σας,αντιθέτως θα συνεχίσει να παραπλανεί τους πολίτες της Ορεστιάδας γιατί θεωρεί πως είμαστε οι περισσότεροι αφελείς και το αποδεικνύει κάθε φορά που προσπαθεί να ξεφύγει με σοφιστείες και μακροσκελείς εκθέσεις ιδεών όταν καλείται να απαντήσει σε ερωτήματα ουσίας που του τίθενται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν θα πάψουμε σ' αυτή την πόλη να φοβόμαστε να πάρουμε θέση και να εκφράσουμε την άποψή μας, όταν θα εγκαταλείψουμε αυτόν τον κακώς εννοούμενο καθωσπρεπισμό που μας διακρίνει, τότε ίσως καταφέρουμε ν' αλλάξουμε την τύχη μας και τις ζωές μας. Ως τότε ο Μουζάς θα συνεχίσει να μας θεωρεί αφελείς και να απαντάει με σοφιστείες και εκθέσεις ιδεών σε ερωτήματα ουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τα σχόλια του blog μετριάζονται! Σας παρακαλώ ο διάλογος να είναι κόσμιος και να μην περιέχει υβριστικά σχόλια. Επίσης σχόλια τα οποία θα θίγουν πρόσωπα, θα διαγράφονται!